Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku

Analýza reologických vlastností práškových a nanopráškových vzorků je klíčová pro vývoj nových nanostrukturovaných materiálů

Ve dnech 4. a 5. 12. 2024 se na půdě VŠB-TUO, CEET, Centra nanotechnologií v Laboratoři charakterizace prášků a povrchů konal mezinárodní workshop „Rheological Characterization of the Powder Samples“.

Hlavním tématem workshopu, který se konal pod záštitou projektu MATUR a REFRESH, bylo seznámení se s možnostmi a aspekty analýzy reologických vlastností práškových a nanopráškových materiálů. Pro více jak 20 účastníků to byla možnost si poslechnout odborné přednášky Dr. Christiny Reichart za Anton Paar, Rakousko a Ing. Jiřího Špringera za Anton Paar, Česká republika, které se věnovaly novým metodám měření a teoretickým základům reologie. Posluchači se zároveň mohli interaktivně zapojovat do jednotlivých bloků odborných přednášek. Hlavními tématy byly tekutost, stlačitelnost, hydrofóbnost a otěr částic, stejně jako tvar a velikost nanočástic. Diskuze zdůraznila klíčovou roli těchto charakteristik ve vývoji moderních nanostrukturovaných materiálů a jejich využití v pokročilých technologiích.

Druhý den workshopu byl věnován analýzám specifických práškových vzorků, které si účastníci měli možnost sami zanalyzovat na unikátním reologickém zařízení určeném pro dynamickou analýzu mechanických vlastností materiálů MCR 702e (Anton Paar), který byl zakoupen z prostředků projektu REFRESH. Výsledky měření byly průběžně detailně vyhodnocovány a konzultovány s aplikačním centrem v Gratzu, Rakousku. Velký zájem byl zaznamenán o analýzy realizované v teplotní a vlhkostní komoře, které umožňují simulovat reálné prostředí, ve kterých se konkrétní práškové vzorky používají.

Workshop sklidil pozitivní ohlasy, v návaznosti na které, účastníci projevili zájem o další setkání a možnost navázání nových spoluprací v oblasti reologie práškových a nanopřáškových materiálů.

Vloženo: 8. 1. 2025
Kategorie:  Aktuality
Zadal:  Administrátor
Útvar: 9360 - Centrum nanotechnologií
Zpět